Što smo napravili

on Ponedjeljak, 18 Studeni 2013.

Dragi svi,

Prošlo je već više od 1,5 godine od trenutka kada smo svi zajedno počeli raditi na novom MSZ-u.

Nadam se da većina vas dijeli moje mišljenje da je jedan dio posla odrađen, i to pogotovo u dijelu koji se tiče financijske i organizacijske konsolidacije. U tom smo dijelu svi zajedno učinili mnogo toga, a i interesi su nam bili i više nego li zajednički (npr. racionalno i transparentno trošenje financijskih sredstava i sl.).

S većinom svojih sugovornika u protekom razdoblju naglašavao sam da sve gore navedeno jest pretpostavka da se krene i s poboljšanjima koja se tiču stručnog rada. Koliko je bilo jednostavno provesti financijsko-organizacijsku konsolidaciju, to je, a to tek sada vidim, teško i mukotrpno raditi na poboljšanju stručnog rada. Ja osobno nisam niti znalac niti autoritet da bih u tom dijelu mogao nametati bilo kakva rješenja. 

Moj je zadatak bio i ostao da a) motiviram sve trenere u Zagrebu za stručno usavršavanje, b) osiguran dolazak stručnog trenera koji može/želi raditi ne samo sa sportašima već i sa trenerima u periodu od min. 3 godine na usavršavanju stručnog rada, c) uklanjati prepreke da bi se plan a a) i b) ostvario.

U ovom trenutku Ferenc i ja radimo na planu i programu rada Zagrebačke selekcije u maču, i to s individualnim pristupom za svakog sportaša. To treba biti i tema sastanka s HAMK Mladost, MK Lokomotiva i MK Inter, a sve kako bi se plan selekcije uskladio s očekivanjima klubova i klupskih trenera.

Nadam se da će klubovi i klupski treneri podržati navedeni plan i program, a sve jer određena reorganizacija jest potrebna kako bi Zagrebačka selekcija u maču mogla napraviti dodatni kvalitativni iskorak u vremenu koje dolazi. Ovaj plan i program podrazumijeva i određene promjene u terminima, mjestu održavanja treninga, ali i određene promjene u koordinaciji rada Ferenca i klupskih trenera. 

Apeliram na sve uključene u ovaj proces da imaju u vidu cjelokupnu sliku ZGB mačevanja kada ćemo razgovarati i dogovarati pojedinačna rješenja. O svemu ćemo izvijestiti i roditelje i sportaše Zagrebačke selekcije u maču ovaj tjedan u četvrtak u 20,30 sati na roditeljskom sastanku u Domu sportova.

Sve ovo navodim iz razloga što je s reorganizacijom stručnog rada došlo do toga da se MSZ počinje baviti pitanjima koja su do tada bila rezervirana isključivo za klubove i klupske trenere. Sve to će biti koji puta bolno, nezgodno, neće uvijek svi željeti podržati promjene, no držim da se kvalitativni iskorak ne može ostvariti ako i u tom dijelu zadržimo sve kako je bilo prije. Da će promjene značiti i potrebu da se svi promijenimo ne želim više ponavljati.

Mislim da će nam ova sezona biti, a to sam i najavljivao, posebno teška u dijelu reorganizacije stručnog rada. Zato sam zamolio Ferenca da do 01.12.2013. godine napravi prijedlog plana 3-godišnjeg školovanja. Da do 15.12.2013. godine dobijemo očitovanja trenera i klubova na ovaj plan, te da u periodu od 15.12.2013. pa sve do 24.12.2013. godine održimo kratak seminar svih ZGB trenera kao pripremu za početak sustavnog školovanja ZGB stručnog kadra. 

Do 15.12.2013. godine trebali bismo i objaviti termine za školovanje (vikend seminare) u 2014. godini.

Sve navedeno će biti moguće provesti jedino uz podršku svih klubova i većine trenera. Sve navedeno znači i dodatan trud i odricanje.

Ovaj tjedan ću završiti razgovore sa svim ZGB klubovima, te ćemo imati IO MSZ u petak ovaj tjedan (nadam se potvrdi termina od svih članova I OMSZ-a). Isto tako trebam dobiti potvrdu od klubova da možemo za 12.12.2013. godine u 17:00 održati Skupštinu MSZ-a (radi izmjene Statuta i dr. tehničkih detalja).

Održana je skupština ZSS-a na kojoj je usvojen rebalans plana i programa za 2013. godinu. 
MSZ je prošao dobro, i to jer su nam umanjena sredstva samo za onaj dio koji ionako nismo potrošili po stavci materijalnih prava radnika (a to nismo mogli potrošiti jer naši profesionalci nisu s obzirom na godine staža imali pravo na puni iznos predviđenih sredstava). Sve ostalo je po drugim stavkama ostalo isto i nepromijenjeno. 

Slobodan sam izvijestiti da je Zagrebački sportski savez usvojio svoj Plan i program javnih potreba za 2014. godinu, te da će ukupan iznos sredstava biti u odnosu na 2013. godinu umanjen samo za 1,5%. To je dobra vijest, a ja se nadam da će MSZ u razradi programa za 2014. godinu dobiti barem ono što smo imali u 2013. godini.

To bi nam osiguralo financijsku stabilnost i omogućilo daljnji nesmetani rad i napredak. Uz postojeće programe predložili smo ZSS-u i ostvarivanje još jednog posebnog programa, i to programa organizacije posebnih priprema vrhunskih sportaša, a sve kako bismo u Zagrebu održavali min 3-4 puta godišnje pripremne kampove na koje bismo pozvali i strane vrhunske sportaše. 

Ako i kada nam odobre taj i takav program, to ćemo Vas obavijestiti o svim detaljima tog programa.

O natjecanjima, ligama i svemu ostalom ne pišem jer o svemu možete čitati na web-u i facebook stranici. Nisam se javljao neko duže vrijeme jer sam bio vrlo zauzet svime gore navedenim, no sigurno ću se javiti do Božića barem još 2 puta da vas izvijestim o svemu novome.

Pozdrav Marko

Kalendar

Multimedija

Facebook

Kontakt